Bygdegarden_temp.png
 

Bygdegårdsföreningen

Välkommen att hyra Nöbbele Bygdegård!

Bokningsinformation:

Privat fest:

1 dag - 1100 kr.

2 dagar - 2000 kr.

3 dagar - 3000 kr.

Dansbanan inkl. tak.

1200 kr.

Här kan du se planritningen för bygdegården

Föreningsverksamhet med kaffeservering hela lokalen:

1 dag - 1000 kr.

2 dagar - 1800 kr.

Föreningsverksamhet kök och B-sal:

500 kr

Städning av lokalen utföres av hyresgästen.

Kolla in bokningsschemat nedan:

För vidare upplysning och bokning ring Birgitta Bild.
Mobil: 070-643 50 07

 
 

lrf_symbol.jpg
 

LRF

För dig som har ditt hjärta på landsbygden

LRF är organisationen för dig som bor, verkar eller vill stötta verksamhet och utveckling på landsbygden. Här finns grunden för ett hållbart och levande Sverige.

LRF är en av Sveriges största folkrörelser och en av våra styrkor är att vi är många. Med omkring 140 000 medlemmar i ryggen får vi politiker i Bryssel, Rosenbad och i din kommun att förstå hur verkligheten ser ut på våra gårdar och att Sverige är större än storstan.

Men vi behöver bli fler som driver på för landsbygdens och de gröna näringarnas framtid. Ju fler vi är, desto mer kan vi bidra till att de gröna näringarna växer, blir mer lönsamma och attraktiva.

Ditt medlemskap bidrar till vår styrka i arbetet för landsbygdens utveckling. Det ger dig dessutom en rad förmåner och rabatter, redan från första dagen. 

Lokalavdelningarna är organisationens förankring på gräsrotsnivå.

 

 

Kontaktpersoner:

Catarina Vernersson (ordförande) 070-327 40 69, 

www.nobbelebk.se


vid frågor eller övrig kontakt: info@nobbelebk.se eller ring till Peter i på 073 063 70 70
fotbollssektionen: Henrik R 076 880 73 73

Här hittar ni det viktigaste

aktuellt just nu:

Vill du träna på vårt gym eller boka vårat aktivitetshus?

Kontakta då Marcus A på 070 566 27 40


Våra sponsorer:

intresserad av att bli en sponsorpartner till nöbbele bollklubb? Kontakta då Henrik på 076 880 73 73

 
NöbbeleFiber.jpg

Nöbbele Fiber

Nöbbele Fiber (Norr, City och Syd)

Gå med i vår Facebookgrupp här!

Vi är nu ca 200 medlemmar som har anslutit våra fastigheter till Fiber. Vill du också vara med? Ta kontakt med oss så undersöker vi möjligheten att ansluta din fastighet. Maila ordföranden Peter Grahn eller sekreteraren Andreas Grugiel

 

Avgifter till Nöbbele Fiber

Fiberavgiften betalas in på respektive bankgiro:

  • Nöbbele Fiber Norr: 885-9076

  • Nöbbele Fiber City: 663-8308

  • Nöbbele Fiber Syd: 885-9241

Avgiften består i följande delar enligt nedan.

Du som har aktiverat din fiberanslutning, 240/månad:

Du som inte har aktiverat din fiberanslutning, 102,50/månad:


Nöbbele

Mer information om kyrkans aktiviteter finns på Svenska kyrkans hemsida och Facebook


 

Tider för älgbanan 2025: Länk här

 

Välkommen Till SPF seniorerna Nöbbele

Ordförande och kontaktperson är Anders Lundström som du når på 0708 979213 Vice ordförande: Margareta Hedberg 0705 500451 Kassör: Eva Andersson 0703 805763

Sekreterare: Tommy Johannesson 0706 346596 Medlemsansvarig: Anders Söderlund 0722 445361

Ledamöter: Eva Lundahl 0706 442701, Marianne Hagstedt 0706 335159

Nu flyttar boulen hem till Nöbbele igen efter vinterspelet i Växjö. Tisdagar klockan 13.45 börjar vi och första gången är nu 15 april. Ta med egen fika och 20:- till avgiften.


Nästa styrelsemöte Onsdagen den 7 maj kl 9.30 i Träffunkten Ekgården

NVV_loga.png

 

Kontakt nvvo.info@gmail.com

För medlemsinformation gå in på medlemsidan här.

Regelkort älgjakt

info-kronvilt

 Jaktförordningen 40b

 
Viltsjukdomsövervakningen i Sverige fyller 75 år! Så länge har viltets hälsa följts av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och hela tiden har samarbete med Sveriges jägare spelat en viktig roll. Dels genom att jägare rapporterar in fallvilt – observationer av sjuka eller döda djur – till SVA och skickar in en del av fynden för undersökning. Dels genom att jägare bidrar till riktade undersökningar där prover från vilt systematiskt samlas in för att till exempel kartlägga förekomsten av en viss sjukdom eller parasit.

Vad är viktigast att ha koll på under höstens jakter?

Var finns parasiten? Skicka rävspillning, träckprov eller hela rävar till SVA!
Året ut pågår en riktad undersökning för att kartlägga förekomsten av rävens dvärgbandmask i Sverige. Det är en parasit som finns i stora delar av Europa, men den hittades i Sverige första gången 2011.

Rävens dvärgbandmask kan smitta hundar samt orsaka en allvarlig tumörliknande sjukdom hos människa. Det är bara ett fåtal människor som drabbas, men eftersom sjukdomen är allvarlig är det klokt att inte riskera smitta i onödan. Det är också klokt att motverka parasitens spridning inom Sverige. Därför är det bra att ha koll på var den finns idag!

Det behövs fortfarande fler prover från hela Sverige för att kartläggningen ska bli fullständig!

Finns rävens dvärgbandmask där du jagar? Skicka in prover till SVA så får du veta. Ett prov kan vara rävspillning som du hittar i naturen, träck från tarmen på en rödräv du fäller vid jakt, eller en hel räv.

Det är enkelt att skicka in prover! Se
https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/ravens-dvargbandmask/

Utbrott av fågelinfluensa – Låt inte din hund tugga på självdöda fåglar!

Fågelinfluensa orsakas av ett virus som haft flera utbrott bland vilda fåglar i södra Sverige under året. En sjuk fågel kan ha svårt att röra sig eller röra sig okontrollerat. Den kan också ha svårt att andas. Under 2023 har SVA fått in drygt 10 rödrävar som varit smittade av fågelinfluensa. Rävarna har endera hittats döda eller avlivats för att de uppvisat neurologiska symtom. Troligen har rävarna smittats genom att äta infekterade fåglar. Observationer av sjuka eller döda fåglar, rävar eller andra djur kan rapporteras till SVA på
www.rapporteravilt.sva.se

Risken att hundar ska smittas av fågelinfluensa bedöms generellt sett vara låg, men särskilt i områden där det pågår utbrott av fågelinfluensa bör man undvika att ens hund kommer åt att tugga på och äta av döda fåglar. 

Upphittade döda vildsvin samt observationer av magra och ”vingliga” hjortdjur – Rapportera till SVA!

Övervakning av afrikansk svinpest hos vildsvin och CWD (avmagringssjuka) hos hjortdjur pågår kontinuerligt. Rapportera till SVA på
www.rapporteravilt.sva.se eller telefon 018-67 40 00 om du hittar ett självdött vildsvin. Rapportera också om du ser eller fäller ett avmagrat hjortvilt. Det är extra viktigt om det magra hjortdjuret beter sig avvikande, har balans- eller rörelsesvårigheter, eller ”dreglar”. 

Afrikansk svinpest är dödlig för vildsvin och sjukdomen sprider sig i Europa. Om den dyker upp i Sverige är en tidig upptäckt avgörande för att kunna stoppa utbrottet. Läs mer här:
https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/afrikansk-svinpest/

Salmonella Choleraesuis är en typ av salmonella som är särskilt anpassad till vildsvin och tamgris som kan drabbas av allvarlig sjukdom med hög dödlighet. För ett par år sedan upptäcktes Choleraesuis i Sverige för första gången på 50 år. En kartläggning av förekomsten pågår. Självdöda vildsvin som rapporteras till SVA testas därför för både afrikansk svinpest och Cholerasuis. Jägare kan även bidra till salmonellaövervakningen med prover från vildsvin som fällts vid jakt. Läs mer här:
https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/salmonella/

CWD (avmagringssjuka hos hjortdjur) orsakar dödliga hjärnskador hos hjortdjur. Det verkar finnas båda smittsamma och spontant (utan smitta) uppkomna varianter av sjukdomen och det behövs mer kunskap om den. Läs mer här:
https://jagareforbundet.se/vilt/viltsjukdomar/cwd-chronic-wasting-disease/ 

Sprid gärna informationen vidare i ditt jaktlag!

 Här hittar du allt du behöver veta
om den afrikanska svinpesten

För en dryg vecka sedan, onsdag den 6 september, meddelade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att den fruktade afrikanska svinpesten påvisats hos ett vildsvin i Sverige.

Frågorna är många och behovet av kunskap stort. Därför har vi samlat fakta i målet på
vår hemsida. SVA, Jordbruksverket och Svensk Jakt har även de fortlöpande information på deras hemsidor.

NÖFF-Nöbbele Föräldarförening

Logotypnoff.png

Röda Korset Nöbbele Kretsen

Välkommen till Nöbbele Rödakorsgrupp!

Nöbbele Rk krets bildades 1944 och har genom åren haft en varierande och betydande verksamhet. Globalt gör vi insatser, genom att vi skickar bidrag vid olika katastrofer. Lokalt delar vi ut julblommor till de som är 80 år eller äldre, gymnastik för äldre, olycksfallskurs till skolan och midsommarfest. För att finansiera detta jobbar vi på Kupan i Växjö, 6 lördagar per år. 

Vi som sitter i rödakorsgruppen är

  • Bengt Paulsson

  • Ulla Svensson

  • Rolf Brittesland

  • Therese Karlsson

  • Karl-Gustav Svensson

  • Solvig Larsson

  • Monika Brittesland

Förändringar inom Svenska Röda Korset.

På riksstämman 2015 lades det fram en motion om att många små kretsar skulle bli några stora kretsar. Arbetet startades efter riksstämman 2019 och ska vara klart 2020 – 2022. I vårt område blir 15 små kretsar till Växjö Röda Kors-krets. Det innebär att Lammhult - kretsen i norr och Nöbbele - kretsen i söder tillhör samma krets. 

I alla tidigare RK- kretsar kommer det att finnas rödakorsgrupper. De kommer att utföra verksamheten i det lokala området. I Nöbbele har vi nu en rödakorsgrupp. Är du intresserad av att ingå i gruppen, är du välkommen att kontakta någon i styrelsen.

Länk till Svenska Rödakorset


Sockenrådet

Sockenrådet finns till för att stärka samarbetet mellan föreningarna i Nöbbele. Vi är också viktig remissinstans i kommunala frågor som gäller Nöbbele. Vi har 4 möten per år, och med jämna mellanrum bjuder vi in politiker för att diskutera viktiga frågor som rör livet i byn.

Ordförande i Sockenrådet: Peter Grahn / 070 52 35 377